Słodkie stoły

Co to w ogóle jest słodki stół?

Słodkie stoły (ang. candy bar) lub słodkie bufety - bo nazw krąży kilka - stają się bardzo popularne i jest to narastający trend, już powoli w zasadzie stający się nieodłączną częścią większego przyjęcia czy wesela. Poza faktem, że jest to kolejny rodzaj jedzenia na przyjęciu, słodki dodatek do całej imprezy, który zastępuje klasyczne ciasta umieszczone na stołach dla gości - jest to także atrakcja weselna. Nie da się ukryć, że aranżacja słodkiego stołu dopasowana do klimatu całego przyjęcia robi niesamowity efekt i kusi swoim wyglądem. Jeszcze dla sporej części gości jest to "nowość", która przyciągnie, aby czegoś spróbować.

W odpowiednio przygotowanym miejscu, które może być stołem, specjalnymi standami, konsolami czy innym rodzajem mebla, na specjalnych i odpowiednich naczyniach (patery, podesty, talerze, szkatułki, itp.) umieszczane są różnego rodzaju słodkości. Rodzaje naczyń dopasowane są kolorystycznie do tematyki imprezy, a o rodzajach jakie mogą wystąpić będzie kawałek dalej.

Rodzaje dekoracji.

Dekoracje sali, tematykę przyjęcia można podzielić na takie główne 5 typów, które wynikają też w pewnej mierze od samej sali i dekoracji:

  •  Boho
  •  Glamour
  •  Rustykalny
  •  Industrialny
  •  Leśny

Do rodzaju dekoracji jaki Para Młoda, czy też organizator przyjęcia wybierze, słodki stół powinien być odpowiednio dopasowany, tak aby tworzył spójną całość - był elementem całej tej dekoracyjnej układanki. Dlatego tak istotne jest dokładne omówienie szczegółów realizacji i przekazanie informacji od dekoratorów, jaki rodzaj dekoracji zostanie użyty, jakie kwiaty i inne elementy, aby można było odpowiednio połączyć styl i aranżację stołu. Niejednokrotnie to dekoratorzy dbają o to, aby na słodkim stole pojawiły się spójne całościowo elementy dekoracji, np. kompozycje kwiatowe, stojaki, świeczniki, obrusy.

Desery.

Najważniejsze na słodkim stole to słodkości pod różną postacią. Babeczki, pavlove, donaty, monoporcje, to tylko kilka rodzajów deserów jakie mogą pojawić się w tej słodkiej aranżacji. W przygotowywanej przez nas ofercie, w zależności od wybranego wariantu oraz ilości osób, znajduje się od 9 do 15 rodzajów słodkości, a każdy z nich jest przygotowywany niejednokrotnie w różnych odmianach wyglądu, rodzajach smaku i koloru. 

Standardowo przyjmuje się, że na jedną osobę na przyjęciu przypadają 3 desery. Nie znaczy to, że każdy otrzyma dokładnie taki sam zestaw słodkości, a jedynie że każdy z gości ma zapewnione przynajmniej 3 deserki w różnych rodzajach. Znaczy to tyle, że wójek Władek zje np. babeczkę, monoporcję i bezę, zaś babcia Wiesia eklerka, cake pops'a i ptysia. Należy także wziąć pod uwagę to, że nikt nikomu nie wylicza, więc jedna osoba może zjeść 5, a nawet 6 deserów - a przy takim założeniu, że każdy tak zrobi, deserków mogłoby zabraknąć. Na tyle istotne jest właśnie, aby mniej więcej przewidzieć i odpowiednio skalkulować jak bardzo słodkożerni są goście i wybrać odpowiedni wariant tak, aby deserów na pewno nie zabrakło!

Klasyka z nowością.

Wiadome jest, że są osoby które boją się nowości i stawiają na klasykę. Dlatego my wspieramy również takie osoby i dajemy możliwość poza specjalnie przygotowaną ofertą słodkiego stołu, również możliwość domówienia klasycznych i mniej klasycznych ciast, które możemy zaaranżować na słodkim stole, jak również umieścić na stołach dla gości. To oczywiście Wy decydujecie, jakie ciasta pojawią się na przyjęciu.

Czy dobrym pomysłem jest umieszczanie dodatkowo ciast na stołach? My uważamy, że nie.
Trzeba to głośno powiedzieć (napisać) - ludzie są leniwi! Jeśli przed nimi na stole, na paterze będzie ciasto, większość nie będzie chciała ruszyć swoich czterech liter z krzesła do słodkiego stołu. 
Jeśli więc już ciasta, to koniecznie przy słodkim stole - lub na nim.

 

Zainteresowani realizacją słodkiego stołu na waszym weselu, przyjęciu, imprezie firmowej? Zapraszamy do kontaktu.
Przygotujemy spersonalizowaną ofertę na realizację.

Przejdź do formularza kontaktowego