Trwa pieczenie treści ... strona za chwilkę będzie gotowa!
Torty bezowe i bezy

Czym jest beza? 

Niby nic wielkiego, bo to w końcu w głównej mierze tylko białka i cukier, ale przygotowanie idealnej bezy wcale takie proste już nie jest. Jest wiele czynników, które wpływają na jej kolor, chrupkość, delikatność.
Rozróżniamy trzy typy bezy:

  • francuską
  • włoską
  • szwajcarską

Każdy typ rządzi się swoimi prawami i sposobem wykonania.

Dostępne są u nas dwa rozmiary bezy:

  • standardowa
  • mini beza
     

Czym jest tort bezowy (Pavlova)?

Tort bezowy to nic innego jak beza wypieczona w większym rozmiarze, ale z większą ilością kremu oraz dodatkowym nadzieniem w środku. Torty bezowe możemy przygotować w postacie jednego blatu bezowego, jak i dwóch blatów bezowych, przełożonych dodatkową warstwą kremu. Jest to bardzo fajna alternatywa klasycznego tortu, jak również idealny prezent dla fanów bezy!

Idealna beza, czyli jaka?

Idealna baza powinna być chrupka z zewnątrz i mięciutka w środku. Czyli po przebiciu się przez “skorupkę”, dostaniesz się do mięciutkiego, lekko lepkiego wnętrza, które rozpływa się na języku. Jeśli beza jest cała krucha i w zasadzie to musisz ją mocno gryźć, to znaczy że została ona przesuszona. Takiej bezy nie lubimy. 

Wyjątkiem w tym przypadku są mini beziki, które w głównej mierze służą do dekoracji. Są one w całości chrupkie - dzieci je uwielbiają!
 

Pavlova, czyli królowa wśród bez!

Czym w ogóle jest Beza Pavlova? Jest to beza udekorowana kremem ze śmietany oraz zwieńczona owocami. U nas często pojawiająca się również z nadzieniem w środku, np. curdem cytrynowym.

Sama historia tego, jak powstała Pavlova jest bardzo ciekawa. I choć nie ma pewności, bo o autorstwo kłócą się dwie narodowości, nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. 

W wersji pierwszej, deser ten pierwszy raz został przygotowany podczas pobytu tancerki w Perth w 1926 lub 1929 roku przez szefa kuchni hotelu Esplanade
W drugiej wersji zaś, że przyrządzono go w Wellington podczas tournée Pawłowej w 1926 roku - tak twierdzą Nowozelandczycy. 
 

Skąd taka cena za kilka białek z cukrem?

Beza pomimo niewielkiej ilości składników, jest bardzo czasochłonnym deserem, wymagającym jednak odpowiedniej wiedzy i techniki. Sam proces jej wypiekania i suszenia wymaga kilku godzin pracy piekarnika, a jak wszyscy doskonale wiemy, teraz prąd jest w cenie złota. Te wszystkie aspekty przygotowywania tej chrupiącej chmurki, zbiegają się w finalną cenę.
 

Jak zamówić? 

Jeśli chcesz zamówić bezy, zapraszamy do kontaktu, a także do skorzystania z naszego formularza kontaktowego!

Na indywidualne zamówienie istnieje minimum logistyczne, tj. minimalna zamawiana ilość, to:

  • dla bezy min. ilość to 10 szt.
  • dla mini bezy min. ilość to 10 szt.
  • torty bezowe jednoblatowe i dwublatowe dostępne od 1 szt.

 

Cennik

Beza (rozmiar standardowy) - 20 zł /szt.
Mini beza - 14 zł /szt.

Tort bezowy jednoblatowy:

  • 6 porcji - 110 zł
  • 10 porcji - 150 zł
  • do 20 porcji - 230 zł (wersja XXL)


Tort bezowy dwublatowy:

  • 6 porcji to 160 zł
  • 10 porcji to 220 zł
  • do 20 porcji to 330 zł (wersja XXL)